10kg tavari papauk mis 0.5kg ax 200g karmir pxpex 0.5kg sxtor 2oru bajak qimion 2g. hil: ayn patrastvum e tavari voskorahan arac msic:tavari sukin mejqamasi hast kam barak kormi papkamas@ inchpes nayev azdreri verevi masi ev nersi mis@ lvanal ev ktorneri bajanel:msi ktornerin trorelov qsel axdnel tacht@ ev aydpes torel 2 or:dranic heto mis@ tetevaki lvanal sar@ jrov choracnel payté canci vra aynuhetev manr ktratel msaxacov axal dnel tachti mej:avelacnel manracrac sxtor axacac karmir pxper darchin hil qimino lav xarnel chorov cackel ev hasunanalu hamar aydpes torel 1 or orva @ntacqum mi qani angam xarnelov:tavari axiqner@ lav lvanal hagcnel sujuxi hamar naxatesvac karapari xorovaki vra vor@ anhrajecht e naxapes amracnel msaxacin:axiqi cayr@ kapelmsaxac@ pttacnelov patracti xcorak@ lcnel axiqi mej :yuraqanchur 40cm erkarutyamb axiq@ pttacnel tetevaki crelov parkin dzev tal ev pataraqaxov cakckel mi qani teric grdnakov tapakacnel ev kaxel minchev chorana :(tavari msin kareli e nayev xozi carp avelacnel)
msov lconac kartofil
pahanjvum e: 10 xochor kartofil 2&/g halecrac karag 3&/g ttvaser ax lconelu hamar: 250g horti papuk mis 1glux sox 1&/g ttvaser ax karmir ev sev prper patrastman exanak@: kartofil@ maqrel heracnel glxikner@ gdali ognutyamb hanel posik anel:kartofili kaxaparneri mej lcnel halac karag hamemel axov pxperov:apa lconel kartofil@: horti papuk mis@ soxi het anckacnel msaxacov:stacvac zangvac@ hamemel aaxov ev sev u karmir pxperov:tavayi mej lcnel ttvaser avlacnel msi zangvac@ ev voroch jamanak chogexacehl
Pasuc tolma
pahanjvum e: 300g karmir lobi,200g vosp,300g siser,200g dzavar.200g sox,50g chamich,500g ttu karamb,xar@ kanachi ax pxper tomati macuk busakan yur Patrastman eranak@: maqrel karmir lobin,vosp@ siser@ dzavar@.lvanal,trjel ev arandzin arandzin epel.sox@ manr ktratel kam anckacnel msaracov.tapakel sox@ busakan yuri mej aynuhetev herdakanutyamb avelacnel epac lobin,vosp@,siser@,javar@.stacvac zangvc@ hmemel axov pxperov krtatac kanachiyov tomati macukov ev lav xarnel. ttu karamb@ tornel voroch jamanak sar@ jri tak apa hanel bajanel terteri ev tapakac zangvacov lconel. katsayi mej teradrel 2 chert tolma vran lcnel chamich kam ttvach chir.krknel nuyn herdakanutyamb.verjum avelacnel jur ev epel minchev patrast lini BaRi AxOrJak!
FISTASHKAI HALVA
1,5 bazak maqrac fistashka 1 bazak jur 2 chashi gdal kat 1/2 bazak shaqaravaz 2 chashi gdal karag kam yux 1/2 tei gdal vanilin fist maqrel,vran yerman jur lcnel,toxnal kes zam.Aynuhetev lcnel durshlaki mech,toxnel vor qamvi.blenderi mej lcnel fist.u kat@, lav axal.avelacnel shaqar.,vanilin xarnel.amboxch massan lcnel tavai mej yev yepel (mot 15 aope)minchyev massan pndana.Miqich sarecnel,lcnel dzet qsac formai mej yev lav sexmel.Sareluc heto ktratel.
ժենգյալով հաց
«Նախ եւ առաջ ասեմ, որ թե' Ղարաբաղիտարբեր շրջաններում, թե' Հայաստանում կան տարբեր բաղադրատոմսեր, բայցավանդական ժենգյալով հացը պետք է իր մեջ պարունակի առնվազն 9 տարբերբույսեր, դրանք են` 1.կանաչ սոխ 2.կանաչ սխտոր 3.համեմ (լատ.coriandrum) 4. կարմանտյուկ (նաեւկնդձմնձուկ) 5.ճռճռուկ (լատ.cerastium) 6.թրթնջուկ (նաեւ թթվաշ)7.ծտապաշար (լատ.capsela) 8.նանա 9.եղինջ (լատ.urtica): Նախքան այս բույսերի մշակումը, պատրաստում ենք սովորական հացի խմոր(ալյուր, ջուր, աղ) եւ թողնում հանգստանալու: Այնուհետեւ մաքրում եւ հոսողջրի տակ լվանում ենք հավաքված ժենգյալը (վերը նշված բույսերիամբողջությունը), կտրատում ենք հնարավորինս մանր եւ ավելացնում ձեթ, աղ,կարմիր եւ սեւ բիբար`ըստ ճաշակի: Պատրաստված խմորը բաժանում ենք փոքրիկգնդերի, որոնք գրտնակով բացում ենք հնարավորինս բարակ: ժենգյալը լցնումենք խմորի բարակ շերտի վրա եւ եզրերը վրա բերում, որ ստանա փոքրիկ հացիտեսք: Ղարաբաղում ժենգյալով հացը թխում են հենց կրակին դրված երկաթի կտորիվրա, որը կոչվում է սաջ:
Իշլի քյուֆթա
Պարունակություն : Վրայի շերտի համար վերցնել 50 գ. տավարի միս, 50 գ. բլղուր, 10 գ. գլուխ սոխ: Խճողակի համար վերցնել 50 գ. տավարի միս, 80 գ. գլուխ սոխ, 20 գ. հալած յուղ, 6 գ. մաղադանոս. աղը, կարմիր և սև պղպեղը` ըստ ճաշակի: Պատրաստման եղանակը : Մսաղացով անցկացրած միսը բաժանել երկու մասի: Մի մասը յուղով տապակել մանր կտրատած սոխի հետ, համեմել կարմիր և սև պղպեղով, մանր կտրատած մաղադանոսով, աղով և, անընդհատ խառնելով, թողնել, որ հանգստանա: Մյուս մասին խառնել աղացած բլղուր, աղ, պղպեղ, նորից անցկացնել մսաղացով: Ստացված զանգվածով գնդեր պատրաստել, լցոնել խճողակով և զրազի ձև տալ: 5-8 րոպե եփել եացող ջրի կամ արգանակի մեջ: Մատուցել խավարտով:
Կարտոֆիլով խաշլամա
Պարունակություն 1 կգ. մսի համար վերցնել 0.5 կգ կարտոֆիլ, 100 գ. սպիտակ գինի, 100 գ. հալած յուղ. աղը, սամիթը, դափնու տերևը` ըստ ճաշակի: Պատրաստման եղանակը : Միսը լվանալ, կտրատել, աղ անել, դնել կաթսայի մեջ, ավելացնել սպիտակ գինի, դափնու տերև և թեթևակի եփել թույլ կրակի վրա: Հետո կաթսայի մեջ լցնել մաքրած կլոր կարտոֆիլներ և եփել, մինչև պատրաստ լինի: Եթե միսը յուղոտ չի, կարելի է հալած յուղ լցնել: Մատուցելիս կարտոֆիլը շարել մսի կողքերին, վրան լցնել արգանակ, ցանել սամիթ և գինձ: